Romistické utopie

Redakce časopisu Romano džaniben srdečně zve na přednáškový cyklus Utopie. Poslední Utopie v tomto akademickém roce bude mít po třech letech znovu na svědomí Andrej Belák. Od antropologického výzkumu pojetí zdraví mezi Romy (viz minulá prezentace na RU a autorův článek v Romano džaniben) se jeho pozornost přesouvá k aplikaci těchto poznatků do projektů podporujících zdravotní péči v slovenských romských komunitách.

Přijďte v hojném počtu a rozměňte si velké bankovky. Pozvánku šiřte prosím jakoli dál, vítánými hlasy do debaty budou zejména doktoři a medici, máte li takové ve svém okruhu.

Klub Utopia (Bělehradská 45, metro I.P.Pavlova, www.utopia.xf.cz), 19. 5. 2016 od 19:00; redakce@dzaniben.czwww.dzaniben.cz

Zdravé komunity? O prísľuboch zdravotnej mediácie pre segregovaných Rómov na Slovensku a inde

Andrej Belák, Ústav psychológie zdravia, Lekárska fakulta, Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, andrej.belak@upjs.sk

V strednej a východnej Európe sa národné programy tzv. zdravotnej mediácie postupne etablujú ako hlavné nástroje štátov na vylepšovanie zdravotného stavu vylúčených Rómov. Tieto programy zväčša najímajú ľudí priamo spomedzi obyvateľov segregovaných rómskych enkláv, školia ich a zamestnávajú ako komunitných pracovníkov zameraných na uľahčovanie prístupu k bežnej zdravotnej starostlivosti a na zdravotnú osvetu. V príspevku sa podelím o predbežné výstupy svojho aplikovaného etnografického výskumu v slovenskom projekte Zdravé komunity, ktorý predstavuje jeden z najstarších a najrozvinutejších zdravotne-mediačných programov v regióne. Výskum sa zameriaval najmä na dve otázky: Čo možno od Zdravých komunít a podobných programov reálne očakávať, pokiaľ ide o vylepšovanie zdravotného stavu Rómov? Do akej miery sú tieto programy k segregovaným Rómom férové?

Úvod > Aktuality > Akce > Romistické utopie